Musik är universell, men varje kultur har sin unika prägel och traditioner. Filippinerna är inget undantag. Landet har ett rikt musikarv som sträcker sig från traditionella folksånger till modern popmusik.

En av de mest älskade aspekterna av filippinsk musik är ”Original Pinoy Music”, ofta förkortat till OPM. OPM har blomstrat sedan 70-talet och fortsätter att växa, vilket resulterar i en mängd filippinska artister och band som når framgång både nationellt och internationellt. Artister som Sarah Geronimo, Gary Valenciano, og Lea Salonga, som gjorde sig kända i musikalen Miss Saigon, är några av de mest framstående OPM-artisterna.

En annan genre som blivit populär på senare år är Pinoy hiphop, med artister som Gloc-9 och Abra som leder vägen. Med sina snabba flöden och socialt medvetna texter har de lyckats fånga hjärtan över hela nationen och utomlands.

Filippinsk musik kännetecknas också av sina karaoke-traditioner. Karaoke är en populär social aktivitet i Filipinerna. Det finns få saker som får oss att känna oss mer hemma än att sjunga våra favoritlåtar tillsammans med vänner och familj. Det är en tradition som följer oss var vi än går – ja, även hit till Sverige!

Folkmusiken spelar också en central roll i Filippinernas musikliv. Traditionella låtar och danser, som ’Tinikling’ och ’Kundiman’, har en djupgående historia och ger oss en känsla av stolthet och gemenskap. Dessa gamla melodier och rytmer är fortfarande en stor del av vår kulturella identitet.

Det är fascinerande att se hur musik från olika delar av världen kan stråla samman och samtidigt behålla sina unika traditioner. Jag uppskattar verkligen möjligheten att uppleva både filippinsk och svensk musik, och jag ser fram emot att fortsätta utforska musikaliska landskap.