Hej alla,

Att bo i ett annat land är en spännande och berikande upplevelse, men ibland kan man inte låta bli att sakna sitt hemland. En sak jag verkligen saknar från Filippinerna är maten. Filippinska maträtter har en unik smak och särprägel som är svår att hitta här i Sverige. I det här inlägget vill jag dela med mig av några av mina favoritrecept som jag saknar och som alltid får mig att känna mig närmare hem.

1. Adobo

Adobo är en klassisk filippinsk rätt som består av kött (vanligtvis kyckling eller fläsk) som marineras i en blandning av soja, vitlök, lök, vinäger och kryddor. Köttet får sedan sjuda i sin egen marinad tills det blir mört och smakrikt. Här är mitt favoritrecept:

Ingredienser:

  • 1 kg kycklinglår eller fläskkotletter
  • 1/2 kopp sojasås
  • 1/2 kopp vitlöksvinäger
  • 1/2 kopp vatten
  • 1 lök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk socker

Instruktioner:

  1. Blanda sojasås, vinäger, vatten, lök, vitlök, lagerblad, svartpeppar och socker i en stor kastrull. Tillsätt kyckling eller fläsk och låt marinera i minst 30 minuter.
  2. Koka upp marinaden med köttet i kastrullen på medelhög värme. Sänk värmen och låt småkoka i ca 45 minuter, eller tills köttet är mört och såsen har reducerats och tjocknat.
  3. Servera adobo över nykokt ris och njut!

2. Sinigang

Sinigang är en syrlig och smakfull soppa som är populär i Filippinerna. Den har en distinkt smak tack vare tamarind, som ger en syrlig touch. Här är mitt favoritrecept:

Ingredienser:

  • 500 g fläskkött, skuret i bitar
  • 1 liten lök, hackad
  • 2 tomater, hackade
  • 1/2 kopp tamarindpulver eller färsk tamarind
  • 6 koppar vatten
  • 1 kopp gröna bönor, halverade
  • 1 kopp spenat eller kinesisk koriander
  • 1 kopp rädisor, skivade
  • 2 gröna chili
  • Fisk- eller sojasås efter smak

Instruktioner:

  1. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Tillsätt lök, tomater, tamarindpulver eller färsk tamarind och fläskkött. Låt koka på medelvärme i ca 30 minuter, eller tills köttet är nästan mört.
  2. Lägg i rädisor, gröna bönor och gröna chili i kastrullen. Koka i ytterligare 10 minuter.
  3. Smaka av soppan och tillsätt fisk- eller sojasås efter smak för att justera sältan.
  4. När grönsakerna är mjuka, lägg till spenat eller kinesisk koriander och låt koka i ytterligare 2 minuter.
  5. Ta kastrullen från värmen och låt soppan svalna något innan servering. Servera sinigang med nykokt ris och njut!

3. Halo-Halo

Halo-Halo är en färgglad och svalkande dessert som är perfekt för varma sommardagar. Den består av en blandning av sötade frukter och bönor, krossad is och mjölk, toppad med leche flan, ube halaya och pinipig. Här är mitt favoritrecept:

Ingredienser:

  • 1 kopp sötade bananer (saba)
  • 1 kopp sötad jackfrukt
  • 1 kopp sötade vita bönor
  • 1 kopp sötad ube halaya (lila yam)
  • 1 kopp leche flan, skuren i bitar
  • 1 kopp krossad is
  • 1 kopp mjölk (helst kondenserad eller kokosmjölk)
  • 1/2 kopp pinipig (rostade risflingor)

Instruktioner:

  1. Förbered alla sötade ingredienser och ställ åt sidan.
  2. Ta fram höga glas och lägg ett lager av varje sötad ingrediens i glaset (bananer, jackfrukt, bönor och ube halaya).
  3. Toppa med krossad is, följt av ett lager av leche flan.
  4. Häll mjölken över isen och toppa med pinipig.
  5. Servera genast med en lång sked och njut av denna underbara filippinska dessert!

Det här är några av de filippinska maträtter jag saknar mest. Att laga och äta dessa rätter får mig alltid att känna mig närmare hem och min familj. Jag hoppas att ni också kan hitta något gott att prova i dessa recept, och att ni får en smak av Filippinerna!