Tidigare skrev jag om Svenska innovationer som jag lärt om. Men mitt gamla hemland är mer än bara en vacker destination för sol och stränder. Landet har visat sig vara en kittel av innovation och uppfinningsrikedom. Kände du till dessa innovationer som helt eller till viss del har sitt usprung i Filippinerna?

E-Jeepney – En grönare väg framåt

För att ta itu med växande problem med föroreningar har Filippinerna introducerat E-Jeepneys, en elektrisk version av de traditionella jeepney-fordonen. Detta innovativa steg har påbörjat en revolution inom landets kollektivtrafik.

Mobi-kliniker – Hälsa på hjul

Mobi-klinikerna har gjort det möjligt för avlägsna samhällen att få tillgång till grundläggande sjukvårdsbehov. Dessa mobila kliniker rullar ut till isolerade områden för att erbjuda allt från vaccinationer till akutsjukvård.

Virtuell Arbetskraft – Från Filippinerna till världen

Filippinerna är en ledare inom den virtuella arbetskraften, med en enorm pool av kvalificerade arbetare inom IT, marknadsföring, administration och andra yrken som kan utföras på distans.

SALT – Sustainable Alternative Lighting

En grupp ingenjörsstudenter har utvecklat en lampa som använder saltvatten för att generera ljus, vilket erbjuder en hållbar och kostnadseffektiv ljuskälla för hushåll i fattiga och avlägsna områden.

SARO – Smart och Ansvarig Offentlig Budgetering

SARO är ett online-system för att förvalta och spåra statliga utgifter, vilket har gjort offentliga tjänster mer transparenta och har kraftigt minskat möjligheterna för korruption och slöseri. Korruption har historiskt sett varit ett stort problem, men det har blivit allt bättre.

Detta är bara toppen av isberget när det kommer till filippinska innovationer. Mitt gamla hemland har visat att det inte bara kan ta itu med sina egna utmaningar, utan också bidra med lösningar till globala problem. Om du någonsin har njutit av den bekvämligheten av att arbeta med en virtuell assistent från Filippinerna eller åkt en E-Jeepney på Manilas gator, då har du redan haft ett smakprov av den filippinska innovationskraften.