Hej alla mina kära läsare!

Efter att ha varit borta ett tag känns det underbart att vara tillbaka och dela med mig av mina tankar och erfarenheter. Idag tänkte jag prata om något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat – filippinsk matlagning här i Sverige.

Som ni vet är mat en stor del av vår kultur, och att kunna laga mina favoriträtter från Filippinerna här i Sverige har varit ett sätt för mig att känna mig närmare mitt hemland. Men det har inte alltid varit lätt att hitta rätt ingredienser eller att anpassa recepten till vad som finns tillgängligt här.

Här är min guide till hur du kan laga autentisk filippinsk mat i Sverige:

  1. Hitta rätt ingredienser: Många asiatiska butiker i större städer har filippinska ingredienser. I Stockholm finns det flera bra alternativ, som Oriental Supermarket på Hötorget. Om du inte hittar exakt det du söker, var kreativ med substitut!
  2. Investera i en riskokar: Ris är en stapelvara i filippinsk matlagning. En bra riskokar från exempelvis KitchenTime kan göra stor skillnad i ditt kök.
  3. Lär dig grunderna: Börja med enkla rätter som Adobo eller Sinigang. När du behärskar dessa kan du gå vidare till mer komplicerade recept.
  4. Använd lokala alternativ: Svensk fläskkarré kan vara ett bra substitut för lechon. Prova dig fram med lokala råvaror för att återskapa filippinska smaker.
  5. Krydda rätt: Importera gärna några nyckelkryddor från Filippinerna eller asiatiska butiker. Rätt kryddning är avgörande för autentisk smak.
  6. Dela med andra: Bjud in svenska vänner att prova din matlagning. Det är ett fantastiskt sätt att dela vår kultur!
  7. Var tålmodig: Vissa rätter, som Lechon, tar tid att tillaga. Se det som en del av upplevelsen och njut av processen.

Att laga filippinsk mat här i Sverige har inte bara hjälpt mig att känna mig mer hemma, det har också blivit ett sätt att dela min kultur med nya vänner. Det finns något speciellt i att se svenska vänner njuta av rätter som jag växte upp med.

Har ni provat att laga filippinsk mat? Vilka är era favoriträtter? Dela gärna med er av era erfarenheter i kommentarerna!