Från soliga Filippinerna till det ibland gråa men charmiga Sverige, har mitt liv varit en resa av kontraster. I det här inlägget vill jag dela med mig av mina erfarenheter av att anpassa mig till svenska traditioner, och hur jag har navigerat mellan dessa två olika kulturer.

Midsommar: Dans runt majstången

En av de första traditionerna jag mötte när jag kom till Sverige var firandet av midsommar. För er som inte vet, är midsommar en stor sommarfest där svenskarna samlas för att fira sommarsolståndet. Det är vanligt att man klär en majstång (som egentligen är en midsommarstång) med blommor och blad, och dansar runt den till traditionella svenska sånger. Det var lite konstigt för mig till att börja med, men det är nu en av mina favorittraditioner.

Jul: Mys, god mat och julklappar

Julen i Sverige är lika speciell som midsommar, men på ett annorlunda sätt. Svenskarna älskar att göra sitt hem mysigt och ljust med tända ljus och juldekorationer. Julmaten är också en stor del av traditionen, med köttbullar, prinskorv, gravad lax, sill och julskinka. Och inte att glömma, den mycket älskade Janssons frestelse! Jag hade aldrig tänkt på potatis som en del av en festmåltid innan jag kom till Sverige, men nu kan jag inte tänka mig en jul utan Janssons.

Påsk: Äggjakt och påskpynt

Påskfirandet i Sverige är annorlunda från Filippinerna. Istället för religiösa processioner, går barnen utklädda till påskkärringar och knackar dörr för att få godis, lite som Halloween. Svenskarna gillar också att pynta med påskfjädrar och måla ägg. Jag tycker att det är en rolig och barnvänlig tradition som jag ser fram emot att introducera för mina framtida barn.

Ett stycke om påsk i Sverige skulle inte vara komplett utan att nämna Johan Glans. Denna svenska komiker har en otroligt rolig video där han förklarar de svenska påsktraditionerna på ett sätt som får mig att skratta varje gång jag ser det. Om ni inte har sett den än, rekommenderar jag att ni gör det!

Anpassning till en ny kultur kan vara utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att lära och växa. Jag uppskattar nu det bästa av båda världarna, och ser fram emot att fortsätta utforska och lära mig mer om svensk kultur och traditioner.