Hej alla! Att flytta till en annan stad kan vara en spännande upplevelse som öppnar många möjligheter. Det var inte annorlunda för mig när jag flyttade från Olongapo City i Filippinerna till Stockholm i Sverige. Även om båda städerna hade sina egna unika kulturer, livsstilar och attraktioner fanns det flera starka kontraster mellan dem som verkligen gjorde intryck på mig. Här är vad jag lärt mig av att bo i dessa två vitt skilda städer.

Människorna

Att bo i Stockholm innebar att jag ständigt var omgiven av människor från hela världen. Befolkningen är otroligt mångsidig, med variationer i ras, etnicitet och nationalitet. Detta innebar att det var lätt att få kontakt med människor med olika bakgrund och kulturer. I Olongapo fanns det däremot inte lika mycket mångfald; de flesta som bodde där var filippinska eller amerikanska expats eller turister.

Vädret

Vädret i Stockholm är relativt milt jämfört med de flesta andra platser i världen; somrarna är varma men inte för varma medan vintrarna är kalla men inte outhärdliga. Olongapo har däremot ett tropiskt klimat, vilket innebär att det kan bli ganska varmt under sommarmånaderna och ganska fuktigt året runt. Dessutom är tyfoner vanliga i Olongapo medan snöstormar inte är ovanliga i Stockholm!

Livsstilen

Stockholmarna tenderar att ha en mycket avslappnad livsstil; de tycker om att gå ut på kaffe eller drinkar med vänner och tar sig tid att utforska nya platser på helger eller kvällar när de är lediga från jobbet. Samtidigt var livet i Olongapo mycket snabbare; lokalbefolkningen arbetade ofta långa skift och utnyttjade sin fritid till mer fysiska aktiviteter som sport eller utomhusäventyr som vandringsturer eller strandbesök.

Kulturen

Stockholm är en kulturstad med många museer, gallerier, teatrar och mycket mer. Det var lätt att hitta något intressant att göra med vännerna på helgerna. I Olongapo var kulturscenen helt annorlunda; det fanns en del attraktioner som historiska platser och stränder, men det var inte lika livligt som i Stockholm.

Jag älskar båda

Även om dessa två städer ligger tusentals kilometer ifrån varandra har de ändå skillnader som gör dem unika och speciella på sitt eget sätt. Från människorna till vädret till de livsstilsval som finns tillgängliga; varje plats erbjöd något distinkt och underbart som gjorde min vistelse trevlig oavsett var jag valde att bo! Oavsett om du är ute efter äventyr eller avkoppling finns det något för alla där ute – och man vet aldrig vad man kan hitta om man bestämmer sig för att ta chansen att göra nya erfarenheter!

Stockholm är mitt nya hem och jag trivs oerhört bra, så bra att jag aldrig vill flytta härifrån. Samtidigt är Olongapo mitt ursprung, den plats jag växte upp på. Båda har sina fördelar – och jag älskar båda platserna lika mycket <3