Hej alla,

När jag flyttade från Filippinerna till Sverige var en av de största utmaningarna att lämna bakom mig nära och kära, inklusive min barndomsvän Althea. Trots att vi nu befinner oss på olika sidor av jorden har vi lyckats bibehålla vår vänskap och betyda mycket för varandra. I det här inlägget vill jag dela med mig av några tips om hur man bygger och underhåller relationer över landsgränser.

1. Kommunikation är nyckeln

För att en vänskap på distans ska fungera är det viktigt att kommunicera regelbundet. Althea och jag använder oss av olika kommunikationsmedel, som chatt, e-post och videosamtal, för att hålla kontakten och uppdatera varandra om våra liv. Vi försöker också att ha regelbundna ”datum” där vi sätter av tid för att prata över videosamtal och känna att vi är närmare varandra.

2. Visa att du bryr dig

Det kan vara lätt att känna sig glömd när man bor långt ifrån sina vänner. Därför är det viktigt att visa att man bryr sig genom att skicka små uppmuntrande meddelanden, gratulera på födelsedagar och vara där för varandra även på distans. Althea och jag försöker att överraska varandra med små presenter, handskrivna brev eller bara genom att skicka en virtuell kram när vi vet att den andre behöver det.

3. Planera besök

Inget ersätter känslan av att träffas på riktigt, så att planera besök är en viktig del av att bibehålla en vänskap på distans. Althea och jag har fortfarande inte haft möjligheten att besöka varandra varken i Filippinerna eller Sverige. Men vi planerar och drömmer om att få besöka varandra. Framförallt att hon får komma hit eftersom hon aldrig sett min sida av världen på riktigt.

4. Förstå och acceptera förändringar

Vänner som bor på olika platser kommer oundvikligen att uppleva olika saker och förändras som personer. Det är viktigt att förstå och acceptera dessa förändringar, och att låta varandra växa utan att känna att det hotar vänskapen. Althea och jag har stöttat varandra genom många förändringar och utmaningar, och våra erfarenheter har bara stärkt vår vänskap.

5. Ha tålamod och uthållighet

Att bibehålla en vänskap på distans kräver tålamod och uthållighet. Det kommer att finnas perioder då det är svårare att hålla kontakten, men det är viktigt att inte ge upp. Althea och jag har haft våra svårigheter, men vi har alltid funnit styrkan att kämpa för vår vänskap och komma tillbaka starkare än någonsin.

6. Dela små vardagsdetaljer

Ibland kan det kännas som att man missar mycket av varandras liv när man bor på olika sidor av världen. Därför är det bra att dela små vardagsdetaljer och upplevelser med varandra för att skapa en känsla av närhet. Althea och jag skickar ofta bilder och berättelser från vår vardag, vilket hjälper oss att känna att vi är en del av varandras liv trots avståndet.

7. Fira framgångar och stötta genom motgångar

När man bor långt ifrån varandra är det extra viktigt att fira varandras framgångar och stötta genom motgångar. Althea och jag har alltid varit där för att gratulera varandra när något går bra, och trösta och ge råd när saker och ting är tuffa. Det är dessa stunder som bekräftar vänskapens värde och styrka.

8. Skapa gemensamma mål och drömmar

För att hålla vänskapen levande och spännande kan det vara kul att skapa gemensamma mål och drömmar. Kanske vill ni resa till ett speciellt land tillsammans, lära er ett nytt språk eller starta ett projekt ihop. Althea och jag har alltid haft gemensamma drömmar och planer, vilket ger oss något att se fram emot och sträva efter tillsammans.

Vänskap på distans kan vara en utmaning, men med engagemang, kommunikation och kärlek är det möjligt att bibehålla och stärka relationer över landsgränser. Min vänskap med Althea är ett bevis på att avstånd inte behöver vara ett hinder för en stark och meningsfull relation.

Aku mencintaimu temanku yang cantik ❤️